PILOTI

Tom Dragan Mikloušić
“Tom Balon”

Komercijalni pilot balona i zračnih brodova (instruktor). Utemeljitelj modernog balonaštava na prostorima bivše države. Predsjednik komisije za balonaštvo pri HZS – HOO.

Više od 4000 sati letenja. 1998./99. šesti na svjetskoj rang listi pilota balona.
Nositelj hrvatskog rekorda u dužini leta, preletu i visini leta.

1983. godine sudjeluje u izgradnji prvog balona na vrući zrak u tadašnjoj državi, aktivno se uključuje u rad tadašnjeg Aerokluba Zagreb i osniva balonašku sekciju. Zvanje komercijalnog pilota dobivenog u SAD-u omogućuje mu da osmisli školovanje za pilote balona i omogući stjecanje pilotskih dozvola prvim pilotima balona u bivšoj državi.

U tim godinama postiže i velike međunarodne uspjehe u sportskom letenju, a 1989. godine pokreće Međunarodnu školu za pilote balona u Trakoščanu. Nakon domovinskog rata u kojem sudjeluje kao dragovoljac, u razdoblju od 1992. do 1994. god., sa suprugom Marijom i nekoliko zaljubljenika osniva Balon Klub Zagreb, i balonašku komisiju pri Zrakoplovnom Savezu Hrvatske. 1996.god. nalazi se među 6 najboljih pilota balona na svijetu. Uz rad u klubu, piše i literaturu potrebnu za školovanje pilota balona, te izdaje pravilnik o letenju slobodnim balonima.

Dobitnik je nagrade Oton Kučera, Diplome HZS-a, i nekoliko međunarodnih priznanja (Malcom Forbes „Hall of Fame“, Musee des Balloon – Chateau de Balleroy). U periodu od 1992. do 2008.god. vrši više dužnosti u Međunarodnoj Zrakoplovnoj komisiji FAI – Balonaškoj komisiji. Trenutno je jedan od tri člana međunarodne komisije za sigurnost letenja, aktivan je i u Komisiji za obrazovanje – edukaciju mladih kadrova, te je također i član međunarodnog žirija sudaca u balonaškom športu.

Marija Petrić Mikloušić

Pilot instruktor sa više od 1000 sati naleta. 2002. godine je četvrta žena pilot na svjetskoj rang listi.

Pionirka u ovom sportu, prvi ženski pilot balona u regiji i za sada jedina Hrvatica sa dozvolom za samostalno letenja balonom na vrući zrak. Prva je žena koja je preletjela Olimp u Grčkoj 1999.god. Kao sportašica, 2002. god. postiže četvrto mjesto među ženama na svijetu, i održava takvo visoko mjesto do danas kad je na fenomenalnom devetom mjestu.
Uz to, redovno osvaja prva mjesto na natjecanjima u Europi (npr. 1. mjesto na Raduno Aerostatico dell’Epifania i na Istra Grand Prix, 2. mjesto Valence Kup). Dobitnik je nagrade Oton Kučera, Diplome HZS-a i više ostalih priznanja i diploma. Marija, prije uspješna dizajnerica, okrenula se u potpunosti balonaškom sportu i od trenutka kada je dobila dozvolu sve do danas ne prestaje nizati sportske uspjehe i neprestano raditi kako bi Balon klub Zagreb i balonaštvo u hrvatskoj preživjelo do danas. Marija je i prva osoba koja je uspiješno oletila solarnim balonom nošena samo snagom sunca. Također, sudionica je nekoliko uspješnih balonaških obaranja Guinessova rekorda među kojima su i najveći prelet La Manche kanala i najveći broj vjenčanja u balonima na vrući zrak u Kini.

Njena požrtvovnost, trud i volja da prenese svoje znanje na mlađe generacije rezultirale su programima poput „Male škole balonaštva“ koje svake godine približi ovaj divan sport mlađim generacijama, a njena stručne kompetencije učinile su Balon klub Zagreb jedinim ovlaštenim serviserom balona u ovoj regiji. Marija danas drži funkciju direktora kluba, i još uvijek se svaki dan nesebično brine za svu svoju „djecu“ u klubu.

Ante Radonić

Kustos Planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu. Strastveni zaljubljenik u visine. Dugogodišnji član kluba. Pilot balona sa više od 200 sati naleta.

Ante Radonić rođen je u Korčuli. Od 1972. radi u Tehničkom muzeju u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s astronautikom. Glavna aktivnost mu je popularizacija astronomije i astronautike. Redovito održava predavanja u planetariju za školske grupe kao i javna tematska predavanja za građane.Napisao je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir” (od 1970.), časopis Hrvatskoga prirodoslovnoga društva “Priroda” te u dnevnim listovima “Vjesnik” i “Večernji list”.

U časopisu “ABC tehnike” (2001. – 2003.) pisao je u 23 nastavka feljton pod nazivom: “Astronautika”. Pisao je članke za Leksikon i Opću enciklopediju Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”. Napisao je poglavlje “Nove spoznaje o tijelima Sunčeva sustava” u knjizi “Pogled u svemirski ocean” u izdanju Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva, 1993.Održao je preko 500 javnih predavanja iz područja astronomije, astronautike i raketne tehnike.

Predavanja je održao širom Hrvatske: u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Puli, Zadru, Obrovcu, Šibeniku, Prvić Luci, Pločama, Korčuli, Čakovcu, Koprivnici, Kutini, Križevcima, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Pitomači, Virovitici i Vinkovcima. Imao je preko 300 nastupa u posebnim emisijama radija i preko 50 nastupa u emisijama televizije. Stalni je suradnik tjedne emisije o Svemiru i istraživanju Svemira “Andromeda” na Drugom programu Hrvatskoga radija (od 1996.).

Igor Mikloušić

Pilot Instruktor sa više od 400 sati naleta.

27.po redu je na svjetskim zrakoplovnim igrama 2009. Pobjednik više utrka svjetskog prvenstva. Trenutno među 60 najboljih pilota svijeta. Najveći uspjeh 7. mjesto (zlatna i brončana medalja) u ABQ/USA između 700 pilota balona

U svojoj iznimno dinamičnoj i uspješnoj karijeri, sudjelovao je na natjecanjima u Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Luksemburgu, Mađarskoj, Njemačkoj, SAD-u , Sloveniji i Velikoj Britaniji. Prvu pobjedu ostvaruje 2006.god. na državnom prvenstvu, te od tada drži mjesto državnog prvaka u letenju balonima na vrući zrak. Od 2007.god. se natječe na Svjetskim i Europskim prvenstvima.

Kao najmlađi pilot, 2008.god. osvaja 39. mjesto od 105 posada na Svjetskom prvenstvu, te je jedini je pilot koji je na tom prvenstvu pobijedio dvije utrke. Tim uspjehom plasirao je hrvatsku u skupinu 30 najuspješnijih nacija u balonaškom sportu i osigurava hrvatskoj mjesto na olimpijadi zračnih sportova – World Air Games održanih 2009.god. u Torinu.

Uz to, od 2006.god. Igor Mikloušić je jedan od odabranih 30 pilota iz cijeloga svijeta koji predstavljaju svoju zemlju na najvećem balonaškom događaju – Albuqerque International Balloon Fiesta, a 2008.god. na istom osvaja i zlatnu medalju. Godinu kasnije, u konkurenciji od 750 posada pobjeđuje dvije utrke i osvaja sveukupno sedmo mjesto. Za svoja iznimna postignuća u toj godini dobiva najvišu nagradu hrvatskog zrakoplovnog saveza – „Orao”.

Igor Mikloušić također je bio i sudionik u mnogim obaranjima Guinessova rekorda u ovome sportu među kojima su i najveći prelet kanala La Manche, najveći let balona na vrući zrak u Francuskoj 2017., te je također sudionik Aerocene solarnog leta u Parizu.

Zlatko Putak

Dipl. ing. strojarstva, pilot balona sa više od 300 sati naleta. Vice prvak Hrvatske 2008. godine.

Bojan Kugler i Ines Platužić Jarki

Najnoviji piloti Balon kluba Zagreb koji su u siječnju 2019.-te godine uspješno položili ispitne letove i dobili svoju pilotsku dozvolu!

ŠTO TREBA ZNATI?

NUDIMO POSAO


Pogledajte kako izgleda let balonom

REZERVIRAJTE LET


Rezervirajte mjesto u košari za sebe i svoje najdraže

KAKO TO IZGLEDA?


Pogledajte kako izgleda let balonom

POKLONITE LET


Iznenadite s najoriginalnijim poklonom

BALONI I MARKETING


Baloni, marketing, team building

FLYING IN CROATIA


For english speaking visitors


Powered by nevjerojatno.hr